torstai 2. huhtikuuta 2015

Hummani hei!Hevosia  koulutettaessa ja käsiteltäessä  käytetään enimmäkseen negatiivista vahvistamista, paineen poistoa. Jokin epämiellyttävä asia poistuu eli yksinkertaistettuna esim. pohje puristaa - hevonen liikkuu - puristus loppuu.

Positiivinen vahvistaminen on erittäin käyttökelpoinen tiettyihin tilanteisiin. Olen itse käyttänyt sitä oman hevoseni kanssa mm. oviaukossa ryntäämisessä, hoitotoimenpiteessä , korviin koskemisessa, silmävoiteen laittamisessa ja satuloinnissa. Esimerkiksi haava/paise joka oli takajalkojen välissä - ei puhettakaan että siihen olisi päässyt koskemaan ns. perinteisin keinoin (eli per**le pysy nyt paikoillaan jne.). Mutta kun aloitin siitä että seisoin vain takaosan vieressä, naks ja palkka, käsi polven eteen, naks ja palkka , pikkuhiljaa kipeää paikkaa lähestyen jne. - ei mennyt kauaa kun pystyin hoitamaan haavan.

Tässä videolla Nakki harjoittelee sitä, että karsinan ovi voi olla auki eikä siitä heti tarvitse lähteä kulkemaan. Olemme saaneet toimintoon jo kestoa ja teen tätä myös ollen itse eri paikoissa suhteessa hevoseen. Hevonen ei ole kiinni, vaan riimunnaru roikkuu kaulalla. Palkan se saa maasta. Lopputavoite on että hevonen voi seisoa karsinassa oven ollessa auki, minun puuhaillessa lähettyvillä tai käydessä jotain hakemassa.
Lopuksi tähän yksinkertainen tapa virikkeellistää hevosta.  Videolla Nakki etsii  karsinaan heiteltyjä pieniä leipäpaloja. Oivalsin kerran, että totta kai hevosellekin voi antaa leivät, makupalat niin että se joutuu itse ne etsimään. Ei niitä ole pakko pistää kuppiin tai antaa kädestä (huomatkaa- älysin kamerastani ottaa pakkaustoiminnon pois ja videot selveni :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti