tiistai 22. joulukuuta 2015

Häkkiin meno - tehtävä


 Tämä Häkkiin meno - juttu oli yksi opiskeluun liittyvistä tehtävistä viime keväänä. Laitan sen tänne blogiin "talteen".  Tavoitteena oli, että piti kouluttaa koiralle, joko omalle tai vieraalle koiralle,  jonkin täysin uusi asia niin, että ärsykekontrolli toteutuu. Aluksi piti tehdä koulutussuunnitelma. Tarkoitus oli alun perin opettaa tämä Taistolle, mutta kun Taisto kuoli, homman sai hoidettavakseen Mökö.  Oikeasti olisin halunnut tehdä vieraalla koiralla, mutta koska tiesin, että aikataulujen sovittaminen jonkun koirallisen kanssa olisi ollut keväällä niin hankalaa, päädyin omaan koiraan.

Toiminnoksi valitsin häkkiin menon käskystä. En ole sitä koskaan aiemmin millekään koiralle opettanut, koirani eivät ole tottuneet olemaan häkissä. Ainoastaan yhden bernin kanssa käytin kevythäkkiä näyttelymatkoilla sään suojana, mutta koiraa en sinne jättänyt yksin, vaan niin että oviaukko oli auki (ja joskus istuin siellä itsekin sääsuojassa, kokeilkaa, herättää hilpeyttä ohi kulkevissa).

Ja mitä järkeä on opettaa koira näin menemään häkkiin - voihan sen sinne laittaa ja ovi kiinni. Kyllä se siellä oppii olemaan. Niin, oppii ja ei opi eli tavoitteena on saada koira oppimaan rauhallinen oleminen niin että se pystyy häkissä rentoutumaan ja odottamaan rauhassa. Väkisin tuuppaamalla voi käydä niin että koira onkin levoton, haukkuu, ei opi olemaan rennosti.

Koulutussuunnitelma lyhyesti Mökö yli 10 v. ja kevythäkkiin meno
Tavoite: Menee vihjeestä (käsimerkki ja HÄKKI-sana) kevythäkkiin, ovi suljetaan ja odottaa siellä n. 1 min. Käsimerkkiä käytetään myös koska koiralla on hiljalleen alkanut kuulo huonontua. Naksu on tuttu ja kohteen kosketusta ollaan tehty.

Toistot: tehdään sarjoissa 3-5 toistoa 1-3 sarjaa
Vahviste: primäärivahviste lihapullaa tms. sekundäärivahviste naksu

Koulutussuunnitelma:
-targettiin koskeminen eri suunnista
-target häkin edessä
-target häkissä (palkitaan häkkiin)
-häivytetään target
-lisätään käsimerkki ja Häkki-sana

 Kun toiminto on valmis liitetään vihje (käsimerkki ja sana Häkki)
-menee häkkiin ja palkitaan häkkiin
-ovi käytetään kiinni, avataan ja palkitaan häkkiin
-pidennetään kestoa 1-5 sekuntia kerrallaan riippuen koirasta
-aletaan yleistämään eri paikoissa ja vain vihjeestä eli saattamaan ärsykekontrolliin

Eli eka video targettiin koskemista. Siitä jatkettiin eri suunnista, sitten target häkin edessä, häkin sisällä ja sen häivytys. Sitten lisättiin kestoa häkissä oloon ja palkitsin sinne.
Toinen video jossa ovea suljetaan
Tosi tumma kuva ja huono kuvakulma tuli kyllä anteeksi vaan. Eli häkissä olo rauhassa. Tämä on siis se haastava vaihe koiralle jotta se pysyy rauhallisena. Muutin suunnitelmaani niin että tätä treenataan toisen , jo tutun ja mieluisan homman kanssa, eli makupalojen etsinnän jota koira osaa odottaa rauhallisena. Tein ekaksi harjoituksen niin , että koira häkkiin ovi kiinni ja piilotin muutaman makupalan koiran nähden, häkissä olo aikaa n. 20 sek, seisoi sen ajan. Toinen harjoitus niin että koira häkkiin ja ovi kiinni, piilotin makupalat toiseen huoneeseen "näkösuojassa". Videolta näkee että Mökö menee maahan puolessa välissä ja odottaa rauhassa ja oli n. 40 sek häkissä. (yleensä makupalapiilotuksessa käytän maahan/paikalla käskyä, jota en tässä tee. Mutta minun toiminta, eleet ja tekeminen toimii varmaankin vihjeenä mitä on tulossa).


.
Mököllä on vahvana se, että ottaa suuhun ja kantaa, ja sitä se herkästi tarjoaa turhautuessaan. Jos toistoja tekee liikaa, koira kerää kierroksia ja koulutuksen edetessä nopeasti huomasin että kriteeriä on uskallettava sille myös nostaa heti eikä jäädä junnaamaan.


Nyt tulee se Mökön kanssa haastava osuus, eli että se pysyy rauhallisena ja haukkumatta häkissä kun ovi suljetaan. Tein viimeksi niin että se etsi makupaloja ja pelasi aktivointileluilla 10-15 min ja sitten vasta tehtiin häkissä olo. Ja koira oli selvästi rauhallisempi (makupalojen vaihto huonompiin ei vaikuta).
Useamman päivän tauon jälkeen tehtiin nämä harjoitukset. Eli vaihdoin paikkaa ja tehtiin minuutin olo ja piilottelin taas makupalat palkinnoksi "näkösuojassa". Naksautin nyt ilman näköyhteyttä ja palkintona etsiminen.

Eli tässä aletaan tekemään ärsykekontrollia niin että koira menee häkkiin vain oikeasta vihjeestä. Kriteeriä helpotin niin että palkka tulee heti enkä sulje ovea (oikeastaan en haluaiskaan tätä opettaa siihen ettei mene muusta kuin käskystä, häkki vois olla hyvä petipaikka Mökölle ja silloinhan sen pitäs mennä sinne ihan itsekseen:)

Ihan täydelliseen ärsykekontrolliin (eli menee vaan ja ainoastaan vihjeestä, lisäksi olisi pitänyt lähteä yleistämään vielä eri ympäristöihin) en tätä harjoitusta jatkanut, Mökö saa häkistä oman paikan ja se olikin näin mieluinen, ettei halunnut tulla sieltä pois :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti