tiistai 29. marraskuuta 2016

Metodit muuttuu - virkakoirien koulutuksessakin
Miksi rajakoirien koulutusta on muutettu meillä Suomessa ja muualla Euroopassa?

Kustannustehokkuus eli koulutusaikojen lyhentyminen, koirien ja myös ohjaajien hyvinvointi, stressin vähentäminen ja koirien lisäkoulutuksen parempi mahdollisuus on kasvanut nykyaikaisten, tieteeseen perustuvien koulutusmenetelmien myötä. Pakotteista on siirrytty operanttiin ehdollistamiseen, palkitsemiseen perustuviin menetelmiin. Epäilijöitä edelleen on, mutta tulokset puhuvat puolestaan virkakoirien koulutuksessa.


Rajavartiolaitoksen kouluttaja Juha Pasanen on kiertänyt kouluttamassa virkakoiraohjaajia yli 30 maassa. Tietotaitoa hän on vienyt myös mm. Afrikan maihin, jossa koirien koulutusmenetelmiä on myös muutettu. Maassa, jossa ei ole juuri ihmisoikeuksia, ei koirienkaan hyvinvointi juuri kiinnosta. Sen sijaan sielläkin kiinnostaa kustannusten vähentyminen tehokkaampien koulutusmenetelmien käytön myötä.

Koulutuksen perusteet : hyvä suhde, ympäristökoulutus, halu oppia, sosiaalisuus


Nenä tekee töitä, ei kysy ohjaajalta


Naksuttimella, katsekontaktin hakua,  katseen kautta, koira luopuu itse, koira tarjoaa itse aktiivisuutta , palkitaan.
Kun mennään punaiselle alueelle, koira ei pysty keskittymään eikä oppimaan. Kouluttaminen oikeassa tunnetilassa on tärkeää. Stressi ilmenee mielistelyllä, pakenemisella, jähmettymisellä tai taistelemalla.


Juha Pasanen puhui Suomen Eläintenkouluttajat ry:n Tietoa ja Taitoa 2016 -seminaarissa.Erinomainen puheenvuoro siitä, kuinka pitkän koulutuskokemuksen omaava voi muuttaa toimintatapojaan uuden , tehokkaamman, kouluttamistavan oppimisen myötä. Operantti koulutus, positiivinen koulutus ei ole enää vain kukkahattutätien touhua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti