tiistai 6. joulukuuta 2016

Mikä ihmeen kanakurssi

Suomessa on järjestetty ns. kanakursseja jo vuosien ajan useamman eri toimijan järjestämänä. Lopulta  minäkin pääsin nyt sellaiselle ja tämä ei jää varmasti ainoaksi kanakurssikseni. Ajatuksena on käydä seuraavatkin, nämä kurssithan muodostavat kokonaisuuden - I, II, III jne. Kurssini järjesti Pro Perro Kuopiosta.

Mutta mikä ihme on kanakurssi ja miksi niitä pidetään? Tarkoituksena ei siis ole varsinaisesti opettaa kanaa vaan paremminkin kana opettaa ihmistä :) Tavoitteena parempi kouluttaja ja koulutustaidot. Operanttia ehdollistamista, opetellaan kouluttamisen tekniikkaa, kouluttajan mekaanisia taitoja. Teoriaa ja sen soveltamista käytäntöön. Kurssikokonaisuudet etenevät loogisesti eteenpäin. Harjoitellaan lähtien liikkeelle yksinkertaisestä käytöksestä siirtyen lopulta käytösketjuihin. Kanat ovat armottomia, ne oppivat niin toivotut kuin ei-toivotut käytökset nopeasti. Sitä saat mitä vahvistat!

Oikealla Konsonattikana ja vasemmalla Rähjä, joka sai minulta nimensä hiukan rähjäisen ulkomuodon takia.Minulla oli nyt siis ensimmäinen kurssiosuus joka käsitteli erottelevaa vahvistamista. Kanaa opetettiin erottamaan väri tai kuvio toisistaan. Lopussa sai testata meneekö kana läpi: Kana nokkii ns. kuumaa väriä (vihreä) sen ollessa pöydällä. Kuuma väri otetaan pois eikä kana saa nokkia 15 sekuntiin ns. kylmiä värejä. Toinen kanani suoritti saman tehtävän erottelemalla konsonantin vokaaleista.

Rähjä-kanani oli tullut kolme viikkoa sitten. Sitä oli koulutettu olemaan pöydällä ja sietämään ihmisen läsnäoloa, mutta varsinaista erottelua sille ei oltu tehty.
Lopputesti värierottelu ja Rähjä - kana.


Alla videolla Konsonanttikanani, joka oli ollut aiemminkin kursseilla mukana.Lopputesti kuvioerottelu ja Konsonanttikana.


Kun kanat oli testattu, ehdimme vähän harjoitella myös noutokapulaa.


Oli kaiken kaikkiaan antoisa kurssi ja tavoitteisiini pääsin - mekaaniset taidot vahvistui, ajoitus ja kriteerinnosto kehittyi. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti