maanantai 17. syyskuuta 2018

Tästä se lähtee

Ensimmäiset päivät Hevosten koulutus - opintojen parissa oli ja oikein hyvä fiilis jäi.
Ryhmässämme on niin hevosalan ammattilaisia kuin  harrastajiakin. Minulle vahvistui ajatus että tämä on just sitä mitä olen kaivannut. Porukassa pohdintaa, koulutusta, oppimista.

Eläintenkouluttajathan yleensä toimivat yhden tai korkeintaan muutaman eläinlajin parissa koska uusi laji vaatii aina sen perehtymisen - mikä on lajityypillistä käyttäytymistä, mikä toimii vahvisteena,  millainen on sen elekieli.. jne. Jotkut erikoistuvat vielä johonkin lajiin tai tehtävään, on se sitten hajuihin liittyvää, paimennusta, virkakoiria, jokin kilpalaji, ongelmien ratkaisua tms. Ja kun jokainen eläin (ja ihminen!) on vielä yksilö,  jolla on oma historiansa ja taustansa, niin siinä sitä oppimista ja opiskeltavaa riittää.

Tällä kertaa käytännössä tarkkailimme hevosia ja pääsimme jo vähän koulutuksen makuun. Jäin pohtimaan mitä luopuminen on hevosen kohdalla. Luopumisen opettamista suositellaan ennen kuin hevosta aletaan kouluttamaan käyttäen ruokapalkintoja. Mutta mitä se on?

Koirien koulutuksen  kohdalla luopumisella useimmiten tarkoitetaan sitä, että koira oppii luopumaan kädessä olevasta makupalasta. Usein se jääkin siihen mutta luopumista voi oikeasti "jalostaa" eteenpäin ja hyödyntää.

Jätä-sana voidaan opettaa vaikkapa luopumisen kautta. Luopumisella tarkoitetaan että kun koira luopuu jostain, se saa jotain kannattavaa tilalle. Esimerkiksi jos koira  ryntää ovesta, ovi menee kiinni, mutta jos istuu ja odottaa lupaa, pääsee menemään. Tai jos luopuu lelusta saa jonkin vielä paremman tilalle yms. Eli voidaan tarkoittaa monenlaista asiaa. Jopa peruuttamista voidaan opettaa luopumisen kautta - luopumisen kautta saadaan aikaan liike taaksepäin johon peruutusvihje sitten yhdistetään.
 
Luopuminen opetetaan koiralle positiivisesti eli kun luovut jostain saat jotain parempaa. Silloin siitä tulee koiralle miellyttävä asia ja näin pyritään saamaan siitä koiralle vielä vahvempi. Järjestelmällisesi kouluttamalla jätä sanasta saadaan koiralle selkeämpi. Ei-sana opetetaan usein kieltämällä, rankaisemalla kun jotain jo koira tekee tai on tehnyt. Rankaisu voi yhdistyä aivan eri asiaan kuin mitä tarkoitettiin.
 
Videolla yksi koiran luopumisharjoitteluun liittyvä vaihe. Vihjettä ei ole vielä lisätty, avokämmenellä houkutellaan. Nopea palkkaaminen ettei opi ketjua että ensin kosketetaan ja sitten luovutaan.
 
 
Ja tässä jo ihan "käytännössä" eli kohti lopputavoitetta eli jätä-sanan hyödyntämistä käytännössä. Koira luopuu riistasta - hirvi lähti lähistöltä liikkeelle. Palkka ei tule tylsästi kädestä vaan siihen liittyy liike, sillä liikkuvan peräänhän tämäkin koira tässä olisi mielellään lähtenyt.
 
 
 
Mutta mutta … miten se menee hevosella?
 
Kun ruokapalkintoja käytetään hevosella, suositetaan opettamaan hevoselle luopuminen. Hevosella sillä usein tarkoitetaan sitä, että se kääntää päätä poispäin ihmisestä ja se palkitaan siitä eli ei hamua kädestä makupaloja. Tämä on myös se minkä alun perin olen omalle hevoselleni opettanut. Eli älä ole kädessä kiinni vaan käännä päätä pois. En ole erityisesti palkinnut siitä että katsoo poispäin vaan että ei vaan hamuile kättä eli vaikka heinää joka on sylissä. Missään ärsykekontrollissa tämä(kään) ei ole ja aika ajoin hepo yrittää että josko saisi ihan tuosta vaan napattua vaikka kun vie heiniä tarhaan. Eli aina joskus otamme treenin luopumisesta ihan erikseen.
 
Valitettavan vähän on näitä omia videoita tullut kuvattua , tässä yksi niistä harvoista. Sekä ne onnistumis- että epäonnistumisvideot olisi opettavaisia kun pystyy katsomaan jälkeenpäin mitä tuli tehtyä (paitsi että itsensä katsominen on kamalaa :D )  Alla videolla harjoittelimme,  että karsinassa voi olla vaikka ovi on auki.  Eli alussa näkyy kuinka Nakki tarjoaa tuota "pää linkkuun" luopumista eli kääntää  päätä sivulle enemmän, josko siitä tulisi palkkio tällä kertaa.
 
 
 
 
Jonkun mielestä on kätevää ja turvallista jos luopuminen nimenomaan opetetaan niin, että hevonen kääntää pään reilusti pois päin ihmisestä. Koska eläin usein tarjoaa ensimmäiseksi oppimaansa asiaa kun se turhautuu tai ei tiedä mitä tehdä. Pään poispäin kääntäminen on ihmiselle turvallinen vaihtoehto.
 
Luopumisessa palkkion voi antaa, ja joskus se on myös parempi antaa, jostain astiasta esimerkiksi ruokakupista tai kauhasta, kuin suoraan kädestä. Myös maasta voi antaa, siinä tulee huomioida hevosen näköaisti.
 


Jollekin taas hevosen luopuminen voi olla sitä että se ei tee yhtään mitään ja tavallaan unohtaa koko asian mitä tavoitteli, haetaan tunnetilaa (toisin siis kuin ylhäällä jossa hevonen aktiivisesti "luopuu" jotta saa sen hetken päästä mitä haluaa eli syötävää, fokus on siinä tehtävässä ja ruokapalkinnossa). Se voisi olla myös että koulutettaessa hevonen jää rauhassa odottamaan, että makupala/ruoka toimitetaan suuhun asti eikä tule ihmisen luo tai muuten tavoittele. Vaikkapa paikoillaanpysymistreeneissä?
 
Hmm - luopuminen on oikeastaan monenlaista, kuten koirillakin. Riippuu mitä tavoittelee? Mutta mistä tässä videolla  hevonen oikeastaan luopui? Siitä ettei mene ulos karsinasta (joka voi olla hyvinkin houkutteleva, varsinkin jos käytävällä on vaikkapa heinää) vai ihmisen makupaloista ? Ja videoilla ilmeet ja eleet, mistä ne kertoo?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti