tiistai 8. tammikuuta 2019

Kohdekoulutusta


Mikä ihmeen kosketuskeppi tai kosketusalusta?

Hevosen koulutus - opinnoissa olemme myös kosketuskohdetta hyödyntäneet ja siihen liittyen harjoituksia tehty. Olen aiemminkin  kosketuskohteesta kirjoittanut http://huomistuulet.blogspot.com/2015/05/kasikosketusta.html

Erilaisia kosketuskohteita, targetiksi myös kutsutaan, käytetään yhä useammin erityisesti koulutettaessa kilpaliikkeitä ja mm. avustajakoirien koulutuksessa.  Kosketuskohteita käytetään myös muiden eläinlajien koulutuksessa, niin hevosten, nautojen kuin  kissojenkin. Ja kalojakin voi kouluttaa :)  Olen itse päässyt tekemään kosketuskohdekoulutusta myös eläintarhaeläimille, mm. karhuille. Eläintarhoissa kätevää esimerkiksi eläinten siirtelyissä. Kosketuskohteena voidaan käyttää oikeastaan mitä tahansa, mutta yleisimpiä ovat ehkä kosketusalusta (esim. hiirimatto) ja kosketuskeppi. Mutta miten kosketuskohteita voi hyödyntää arkielämässä? Useinkin kosketuskohteen treenit jäävät alkuvaiheeseen ja varsinainen hyötykäyttö jää vähemmälle, joten tässä ihan muutama esimerkki:

-treenien aloittaminen kosketuskohdetyöskentelyllä . Kohdetyöskentely on helppoa ja koira pystyy tekemään sitä aika nopeasti myös häiriöiden alla. Jos koira ei kykene tekemään kosketuskohdeharjoittelua eikä pysty syömään makupaloja, tilanne on sille liian vaikea ja sitä pitää helpottaa.


-kosketuskohdetta voi hyödyntää ohituksissa eli koira tekee esim. tuttua käsikosketusta ja näin tehdään ohitus

-ihmisiä pelkäävää koiraa voidaan siedättää kosketuskohteen avulla

-kissa kuljetusboksiin kosketuskohteen avulla  

-jos kaikki menee pieleen, kosketuskohde on helppo tapa lopettaa treenit ja saada hyvä mieli kummallekin.

-eläintarhassa tai vaikkapa navetassa kosketuskohteen avulla voidaan siirrellä eläimiä sekä tehdä hoitotoimenpiteitä eläimen tehdessä kohdekosketusta

-hevosen lastausharjoituksissa voidaan hyödyntää kosketuskohdetta ja koskettamisen opettamisella voidaan hevonen kouluttaa pysyttelemään halutulla paikalla esimerkiksi hoitaessa

-hevosen venyttelyjumppaa on näppärä tehdä kosketuskohteen avulla :)
Jne.Alla videolla koira harjoittelee koskettamaan vaikka kohde olisi vähän korkeammallakin.


Alla videolla kosketuskohteena on pesuvati ja tavoitteena että koira nousee molemmilla tassuilla päälle. Tätä ennen on jo harjoiteltu pesuvatiin suuntautuvaa toimintaa. Tällaista kohdetta voi käyttää esim. sivulle tulon pyörähdysharjoituksiin.Tässä pidennettiin käsikosketuksen kestoa. Kätevää esim. eläinlääkärillä tai näyttelyssä.

Kosketuskeppi kissalla, jatkossa kissaa koulutettiin menemään boksiin kosketuskohteen avulla. Tässä harjoiteltiin pitempää siirtymistä.Kuvissa ekaa kertaa varsinainen kosketuskeppi hevosella käytössä.  Keppiä voi käyttää vaikka venytyksiin tai sillä voi vaikka tehdä talutusharjoituksia ja ohjata hevosta kävelemään kauempana ihmisestä.Kriteerin nostoa.  Nakki tarjoili pelkillä turpakarvoilla kosketusta kun alkuun siitä palkitsin muutaman kerran :)


Kanakurssilla, jossa tarkoitus on oppia kouluttamisen tekniikkaa,  kohteena käytimme värillistä lappua sekä  kirjaimia, kuuma kohde tällä videolla vihreä väri (eli kanaa opetetaan nokkimaan vain haluttua väriä).  Loppukokeessa kanan tuli nokkia vain vihreää silloin kun se on esillä. Ja kun vihreä otettiin pois, sen ei saanut nokkia muita värejä houkuttelusta huolimatta 15 sekuntiin.
Tämä kana, nimesin sen Rähjäksi, kun oli vähän rähjäisen näköinen, oli tullut kanalaan kolme viikkoa aiemmin. Sitä ei ollut koulutettu muutoin kuin siedätetty ihmisen kosketukseen, nosteluun ja pöydällä olemiseen.
Ja tässä vielä sama idea eli kanan tulee nokkia konsonanttikirjainta. Konsonanttikana :) Jos kanalle naksautti väärässä kohtaa kerran, se jo muutti sen mukaan toimintaa, eli itse sai olla hyvin tarkkana.

Eli erilaisista kosketuskohteista on aika moneksi  ja niitä kannattaa hyödyntää :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti